Share

Test: Lenovo IdeaPad 710S Plus

Nakon što nam se na testu našao (i veoma dopao) IdeaPad 710S laptop, mislili smo da neko vreme nećemo imati priliku da se družimo sa sličnim modelom. Međutim, samo par nedelja kasnije, do nas dolazi slična varijanta, sa sufiksom Plus. Koliko se 710S Plus razlikuje od “običnog” modela i šta su njegove glavne karakteristike? Odgonetnućemo zajedno kroz direktno poređenje, kao i analizu prednosti novog modela…

Lenovo 710S Plus

Filip Majkić

Trendovi u domenu tankih i lakih računara su jasni – oni su u ovom trenutku verovatno najzdraviji segment PC industrije, iz ovih ili onih razloga, i u tom pogledu im verovatno samo gejming može parirati. No, gejming uređaje i opremu ne kupuje toliko ljudi, nasuprot uvreženih mišljenja, dok ultrabukovi postaju sve zanimljiviji širem krugu kupaca, što zbog pada prosečne cene, što zbog eliminisanja onoga što su nekada bile mane ultrabukova.

Test: Lenovo IdeaPad 710S

Lenovo se odlučio za pomalo nesvakidašnji potez. Veoma brzo nakon predstavljanja 710S modela, ponudio je još jednu varijantu, ovaj put sa sufiksom Plus. U čemu je razlika? Mogli bismo sve da sabijemo u par rečenica. Plus model ima glosi ekran (naspram mat ekrana kod običnog) sa crnim okvirima umesto srebrnih, nema video izlaz ali ima USB 3.1 Type-C, donosi senzor otiska prsta, kao i diskretnu GeForce 940 MX grafiku. U svemu ostalom, on je gotovo identičan. Istina, konfiguracija koju smo dobili na test se takođe razlikuje. Preporučujemo vam da pogledate još jednom test Lenovo 710S ultrabuka, pošto ćemo se umnogome pozivati na taj test, i porediti direktno dva računara…
lenovo_ideapad_710s_plus_1_s.jpg
Uređaj

Sam računar deluje fantastično! Čim ga pogledate ili uzmete u ruke, postajete svesni da je reč o premium proizvodu. Izrađen je od aluminijuma i magnezijuma, te stiže u kompletno metalnom ruhu. Reč je o ultrabuku 13.3-inčne dijagonale, što je za mnoge kupce u startu odlična vest jer se radi o gotovo idealnom balansu za jedan računar visokog stepena mobilnosti. Metalne površine su prisutne sa svih strana, spolja i iznutra, zajedno sa karakterističnom metalik-sivom bojom. Jedino je tastatura crne boje, baš kao i okviri oko ekrana (za razliku od sivih kod prethodnika), koji zbog toga daju utisak “od ivice do ivice”, baš kao i kod smartfona, podižući utisak o eleganciji na još viši nivo.
lenovo_ideapad_710s_plus_3_s.jpg
Unutrašnjost je čista, pregledna i jednostavna. Tastatura ima čiklet tastere specifičnog oblika tipičnog za Lenovo. Sa desne strane naslona za dlanove zatičemo još jedan novitet koji je doneo Plus model – to je skener otiska prsta, koji će doneti još viši nivo bezbednosti, a samim tim i upotrebljivosti u korporativnim okruženjima za 710S Plus. Sve u svemu, dizajn i kvalitet izrade su na najvišem nivou!
Konektori

Sve je smešteno na bokovima, pri zadnjem delu računara. Desno su LED indikator rada, audio combo port, jedan USB 3.0 port koji podržava Always-On Charging tehnologiju, konektor za struju, te još jedna novina – USB 3.1 Type-C port, koji omogućava podršku za najnovije periferije! Ipak, treba znati da više nema samostalnog video izlaza, već će se sve obavljati direktno preko Type-C porta. Levo se nalaze 4-u-1 čitač memorijskih kartica, još jedan USB konektor, kao i OneKey Recovery, koji ne stiže u vidu tastera, već udubljenja za iglicu.


lenovo_ideapad_710s_plus_9_s.jpg


Hardver

O hardveru smo naširoko pisali u prethodnom testu, baš kao i o platformi, te ćemo se sada fokusirati na razlike. Lenovo se drži oprobane Intel Core platforme šeste generacije, te ovde zatičemo Intel Core i5-6200U procesor koji radi na 2.3 GHz, a u stanju je da uveća svoj radni takt sve do 2.8 GHz u slučaju potrebe. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 4 MB keš memorije. Izrađen je u 14-nanometarskoj izradi. Potrošnja je deklarisana na 15 W, sa Up i Down varijantama od 25 W, odnosno 7.5 W.

SPECIFIKACIJE
 • PROIZVOĐAČ LENOVO
 • MODEL IDEAPAD 710S
 • PROCESOR INTEL CORE I7-6200U, 2.3 GHZ (DO 2.8 GHZ TURBO)
 • KLASA PROCESORA CORE I5
 • RAM MEMORIJA 8 GB
 • SKLADIŠTESAMSUNG 256 GB NVME SSD
 • DIJAGONALA EKRANA13.3 IN
 • REZOLUCIJA EKRANA1920 X 1080
 • TIP EKRANA16:9, 166 PPI, IPS, GLOSSY
 • GRAFIKA INTEL HD GRAPHICS 520
  NVIDIA GEFORCE 940MX
 • PORTOVI 2 X USB 3.0 (1 X ALWAYS-ON)
  1 X USB 3.1 (TYPE-C)
  4-IN-1 CARD READER (SD, SDHC, SDXC, MMC)
  AUDIO COMBO JACK
 • WEB KAMERAHD WEBCAM
 • LANNE
 • WIFI802.11 B/G/N/AC
 • BLUETOOTHDA
 • OPTIČKI UREĐAJNE
 • DIMENZIJE309 X 220 X 14.8 MM
 • MASA1.18 KG
 • BATERIJA4-CELL 46 WH
 • OPERATIVNI SISTEMWINDOWS 10 PRO X64
 • DODATNOJBL STEREO SPEAKERS WITH DOLBY® AUDIO PREMIUM

Grafika je integrisana Intel HD 520. Radi na 300 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1 GHz, s tim što ovde imamo i diskretnu grafiku koja se aktivira u slučaju potrebe. Reč je o Nvidia GeForce 940 MX modelu, značajno bržem od integrisanih rešenja, što će pozdraviti svi kojima znače bolje grafičke performanse. Ova grafika može doći u više varijanti, ali u ovom laptopu ima 2 GB GDDR5 memorije, te 384 unificirana šejdera. Radni taktovi GPUa i memorije se dinamički usklađuju.


lenovo_ideapad_710s_plus_2_s.jpg

Računar ima 8 GB memorije, a za skladišni sistem se koristi SSD. Već smo se susretali sa strahovito brzim Samsungovim NVMe SSD-ovima, ali svaki put se oduševimo iznova. Jednostavno, brzine koje se postižu su nestvarne, a vreme koje je potrebno za pojedine operacije je svedeno na apsolutni minimum, čak i u SSD okvirima. Kada se računar startuje ili budi, sve bukvalno “poleti”.

Comments